woensdag 29 januari 2014

The Grammys rap-heist

We zijn inmiddels alweer 3 dagen verder maar velen verkeren nog steeds in een shock toestand. Macklemore gaat er met 4 grammys vandoor terwijl de (door velen aangewezen) hedendaagse koning van rap Kendrick Lamar met lege handen naar huis is gestuurd. Waar iedere rap kenner (waaronder Macklemore zelf) had verwacht dat Kendrick Lamar de categorie Rap album van het jaar zou winnen gebeurde dat niet. Velen (waaronder ik) vroegen zich af of dit toch weer eens met Macklemore en Kendrick Lamar hun afkomst en huidskleur te maken zou kunnen hebben. Ik sluit het eerlijk gezegd nog steeds niet uit, maar ben tot de ontdekking gekomen dat er meer achter zit.


Hier een lijst met rappers die nog nooit een Grammy hebben gewonnen:
2Pac, Biggie, Nas, Mos Def , KRS-One, D.M.X,Run-D.M.C en Snoop Dogg
Als je het mij vraagt kan je de eerste 6 namen in een lijst van de 20 beste rappers ooit plaatsen.
Toch zijn ze stuk voor stuk Grammy-loos terwijl ze (vooral de eerste 6 dus) allemaal minimaal 1 jaar gedomineerd hebben in de rap industrie, vanaf de Rap awards (1989) uitgedeeld werden.
Maar hoe kan dat toch?

Laten we eens kijken hoe men bepaalt wie een Grammy moet winnen:
Elke Grammy winnaar wordt aangewezen door een "deskundige" jury die allen lid zijn van een overkoepelende organisatie genaamd Naras. Wil je een Grammy winnaar aan kunnen wijzen moet je aan één van onderstaande eisen voldoen:

  • (Mede*)genomineerd zijn voor een Rap Grammy in één van de vijf voorgaande jaren
  • 12 gekwalificeerde fysieke of digitale rap singles uitgebracht hebben
  • Een commercieel rap album uitgebracht hebben dat door de gehele Verenigde staten gedistribueerd is
  • 5 jaar ervaring hebben in de rap industrie met goedkeuring van 2 andere Naras leden 
Op basis van bovenstaande eisen mogen op basis van de afgelopen Grammys alleen al de volgende artiesten dus stemmen voor Rap album van het jaar 2015:
Macklemore, Ryan Lewis, Drake,Eminem, Jay-Z, Kendrick Lamar,J.Cole en Wiz Khalifa allemaal namen tot nu toe waarmee je het eens zou kunnen zijn toch?

Hier komen nog meer namen die dus op Rap album van 2015 mogen stemmen, waarbij ik al een mogelijke discussie aan zou gaan:
The Weeknd,Miguel, Justin Timberlake, Beyonce en Mary J blidge 

Valt nog mee niet waar? Prima hier nog meer namen die mogen stemmen:
* Dit zijn dus allemaal mensen die mede genomineerd zijn als schrijver/producer etc. etc.

Ben Haggerty, Wanz,Tauheed Epps, Aubrey Graham, Rakim Mayers,Noah Shebib,Terius Nash, J. Harmon, Timothy Mosley, Ernest Wilson, Kurt Cobain, Dave Grohl, Krist Novoselic Christopher Breaux, Ben Bronfman, Mike Dean, Noah Goldstein, Louis Johnson, Malik Jones, Sham Joseph, Elon Rutberg, Sakiya Sandifer, Travis Scott, Che Smith,  Cydel Young, Anna Adamis en Gabor Presser

Ik weet het niet maar ik ken maar 4 van de bovenstaande namen, maar ze komen toch echt allen hiervoor in aanmerking. En de grap is wie zie je zich eerder aanmelden voor de Jury: Anna Adamis en Dave Grohl of Mos Def en KRS-One? Op dit moment is Talib Kwali de enige top rapper die (nog) lid is van de Naras.

Zolang geen van de oud gedienden of "echte" rap kenners zich aanmelden bij de Naras moet men dus niet niet meer raar opkijken van een dergelijke uitslag. Het is niet dus niet eerlijk het achter een huidskleur / achtergrond te zoeken, omdat dit ook de mensen zijn die zich niet aanmelden.

grtz: De betweter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten